Giysiler makinede rahatlıkla dönebilmek için belirli bir alana ihtiyaç duyar. Kurutma makinenizin kapasitesinden fazla doldurulması bu alanı kısıtlar. Bu da motorun daha fazla çalışmasına ve uzun süreçte yıpranmasına neden olur. Aynı zamanda program süreleri uzarken enerji tüketimi de artar. Doğru miktarda çamaşır yükleyerek kurutma makinenizin ömrünü uzatabilirsiniz. Kurutma makinenizi düzenli temizlemeniz ve havalandırmanız da son derece önemlidir.
Makinenin bulunduğu oda havalandırılmalı, ortamdaki tozlar sık sık temizlenmelidir. Kurutma makinesi temizliği hakkında detaylı bilgi için lif filtresi, kapak lastiği ve filtre çekmecesi temizliğiyle ilgili sorularımıza göz atabilirsiniz. Kurutma makinenizin yerleşiminin de ömrü üzerinde etkisi vardır. Kurutma makineleri sağlıklı çalışabilmek için hava sirkülasyonuna ihtiyaç duyar. Bu nedenle kurutma makinenizi dolap içine ya da banyo dolaplarına bitişik şekilde yerleştirmemeniz gerekir.
Makineyle dolaplar arasında en az 1 cm boşluk bırakmanız, makinenizi iyi havalandırılan, tozsuz ve 5 °C ile 35 °C arası sıcaklığa sahip bir ortamda kullanmanız önerilir. Ayrıca bir yetkili servise düzenli bakım yaptırmak ve küçük arızaları büyümeden onarmak kurutma makinenizin performansını uzun yıllar korumasına yardımcı olur.
Kurutma makinelerinin daha güvenli ve verimli çalışabilmesi için sık sık temizlenmeleri gerekir. Temizliği ihmal edilen bir kurutma makinesi çamaşırlarınızı daha uzun sürede kurutur, daha çok enerji harcar ve hatta yangın tehlikesi oluşturabilir. Kurutma makinenizin lif ya da hav filtresinin ve kapak lastiğinin her kurutmadan sonra temizlenmesi gerekir. Su tankı da her kurutmadan sonra boşaltılmalıdır. Filtre çekmecesi olarak bilinen parçaysa her üç kurutma işleminden sonra temizliğe ihtiyaç duyar.
Bazı kurutma makinelerinde filtre temizliği gerektiğini gösteren uyarı ışıkları bulunur. Ortamdaki tozlar ve kumaş tüyleri kurutma makinelerinin altında, arkasında, havalandırma deliklerinin ve borularının etrafında birikebilir. Bu durum sürekli temiz hava dolaşımına ihtiyaç duyan makineniz için iyi değildir. Kurutma makinenizin çevresinin temizliği için elektrikli süpürgenizden faydalanabilirsiniz.
Kurutma makineniz çamaşırlarınızdan ayırdığı nemi yoğuşturarak su haline getirir. Bu su, kurutma işlemi bitene kadar bir tankta biriktirilir. Su tankının her kurutmadan sonra boşaltılması gerekir. Su tanklarının bulunduğu yer modele göre farklılık gösterebilir. Makinenizin su tankının nerede bulunduğunu öğrenmek için kullanım kılavuzunuzu inceleyebilirsiniz. Su tankları genelde çekilerek yerinden çıkarılabilir. İçindeki suyun tamamı boşaltıldıktan sonra tankı yerine yerleştirebilir ve makinenizi tekrar kullanabilirsiniz.
Kurutma makineniz çalışırken çamaşırların tambura çarpması ya da sürtünmesi belli miktarda ses çıkarabilir. Çamaşırlarınızın fermuar gibi sert kısımları daha yüksek bir ses çıkmasına neden olabilir. Bu durum normaldir. Kondenserli kurutma makinelerinde çalışma esnasında ortaya çıkan su, su tankında biriktirilir. Su tankı makinenin üst taraflarına yakın konumlandırılmış makinelerde pompanın suyu tanka iletmesi sırasında makineden pompalama sesi gelmesi normaldir.
Isı pompalı kurutuculardaysa zaman zaman kompresörden mekanik sesler gelebilir. Bu durum da normaldir. Kurutma makinenizin yukarıda anlatılanlardan daha farklı ve alışıldık dışında sesler çıkarması durumunda en yakın yetkili servise başvurmanız gerekir.
Kurutma Makinesi Filtre Çekmecesi Nasıl Temizlenir?
Kurutma makinelerinde hav filtresi dışında bir filtre daha bulunur. Kondenserli kurutma makinelerinde bu filtre tekmeliğin arkasında yer alır ve yoğuşturucu olarak bilinir. Isı pompalı kurutma makinelerindeyse bu parça filtre çekmecesi olarak bilinir. Hav filtresinden kaçan lifler, bu filtreler tarafından toplanır. Filtreleri tıkanmış bir kurutma makinesi çamaşırlarınızı kurutmak için daha uzun süre çalışır ve daha çok elektrik tüketir.
Filtreleri tıkanmış bir makine gereğinden fazla ısınabilir. Bu durum uzun vadede makineye zarar verebileceği gibi yangın tehlikesi de oluşturabilir. Yoğuşturucu, kondenserli kurutma makinesinin tekmeliğinin arkasında bulunur. Yoğuşturucu, ayda bir kez ya da her 30 kullanım sonrasında temizlenmesi gerekir. Yoğuşturucuyu tırnaklarından kurtararak yerinden çıkarabilir ve sıcak su altında yıkayabilirsiniz. Tam olarak kuruduğundan emin olduktan sonra parçayı yerine yerleştirebilirsiniz. Filtre çekmecesiyse, ısı pompalı kurutma makinelerinin ön yüzündeki yere yakın kapağın arkasında bulunur.
Filtre çekmecesinin her üç kurutmadan sonra temizlenmesi gerekir. Çekmeceyi üzerindeki ok yönünde çevirerek yerinden çıkarabilirsiniz. Bu çekmece açılabilir bir yapıya sahiptir ve filtre bezi ve süngerden oluşur. Çıkardığınız çekmeceyi açarak birikmiş havları elinizle temizleyebilirsiniz. Filtre ve sünger, havlarla kaplanmış olmanın ötesinde kirlenmişse, sıcak su altında yıkayabilirsiniz. Filtre çekmecesini kapatıp yerine yerleştirmeden önce tamamen kuruduğundan emin olun. Tüy ve lifler zaman içinde filtre haznesinde de birikebilir. Hazneyi temizlemek için elektrikli süpürgenizi kullanabilirsiniz.izmirtamirservis